Monday, November 27, 2006

Mint ? Colgate ? Uuuuuyarghhhhhhhh

Ingat lagi masa kecik2 dulu cukup tak suka dengan mint, kalu mak buat laksa mesti akan buang daun pudina, sbb rasa cam colgate…ishhhh tak bestnya !!

Tapi kek ni hmmm…..Sedapnyaaaaaaaaa, siapa suka rasa mint mesti mau cuba ini kek. I got this wonderful recipe from Diana blog, Thank you !!. It’s so worth to try. I baked this cake tengahari tadi, sebagai buah tangan to my parents in law yang akan ke Jepun on Monday. So they have something to munch while on board.

Once u open the oven door when it is done, the minty flavour floats to your nose and the experience is just refreshing. The cake is soft, moist and the mint flavour is mild yet aromatic. It will be great to served as after dinner treat or during BBQ functions as cooling dessert. So get yourself busy, roll the sleeves and here’s the recipe.

The cake is wrapped with rich fudge topping with a hint of honey, but since I’m running out of time, (I’ve stupidly locked my self out (previous entry)) I with do the topping but still it taste the best !





CHOCOLATE MINT CAKE WITH FUDGE TOPPING
sumber : Halimah Anang (RN)
Blog : Diana
Bahan-bahannya
200 gram tepung naik sendiri
230 gram mentega/ majerin
220 gram gula kastor
230 gram telur / 4 eggs
1tsp gram esen vanilla
30 gram serbuk koko
50 gram susu
Beberapa titik pewarna hijau
2 tsp esen peppermint

Untuk Honey Chocolate Fudge:
150 gram coklat masakan
90 gram fresh cream
30 gram mentega
15 gram madu (2 sudu besar)

Cara-caranya
1. Panaskan oven pada suhu 180?C.
2. Alaskan kertas kuih pada loyang pembakar.
3. Pukul tepung naik sendiri yang telah diayak bersama mentega/majerin sehingga menjadi pes yang sebati.
4. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur dan gula sehingga likat. Masukkan adunan ini dan esen vanilla ke dalam adunan tepung yang telah disediakan tadi dan pukul sehingga ia sebati dan kembang.
5. Bahagikan adunan kepada dua. Satu campurkan dengan serbuk koko dan susu segar, manakala bahagian lagi satu campurkan dengan pewarna hijau dan esen peppermint.
6. Tuang adunan berselang seli kedalam loyang berukuran 8'.
7. Bakar selama 45 - 50 minit.

Cara untuk Honey Chocolate Fudge Topping -

Campurkan kesemua bahan didalam mangkuk cairkan mengguna teknik double boil. Pukul bahan-bahan selama 5 ? 10 minit sehingga fudge menjadi sebati. Fudge yang masih setengah panas boleh anda sapukan diatas dan tepi kek.

No comments: