Tadi buat lasagna...aku kalau di suruh buat lasagna ke spaghetti ke aku suka banget. Sebab ? Senang. Ya, serious senang. Sebab pakai ready made sos jek. Tu la pasal senang. OK now for the recipe.
Lasagna or lazatnya punya recipe ni aku main boh je yek. Tapi ok la untuk aku makan tak de la sampai termuntah...cer korang cuba.
1 box Lasagna sheet (tengok kat kotak, klu instant tak payah rebus..klu tak kena rebus cam kita rebus spaghetti)
Mozzarella cheese
Tomato Sos.
2 tin sos Prego
1 tin button mushroom - slice nipis2
500g daging - di cincang halus
1 biji bawang beso (kuning) - potong cube
1-2 sb olive oil or minyak jetun
- Tumis bawang dalam minyak olive , biar layu skit
- Masuk daging, masak sampai daging tu tukar warna
- masuk mushroom
- masuk sos Prego
- masuk 2-3 sb cili sos
- masuk 2 sudu makan gula - optional siapa suka masam tak yah campo dah
Bechamel sos or White Sos
50 g butter
3/4 cawan tepung gandum
1 cawan susu , or klu tak nak; stock sayur or stock ayam oso can
- Melt butter
- Bila dah cair masuk gandum dan guna hand whisker, blend well
- Campur susu, and whisk making sure tarak ketul2
- Sos ni pekat
Assemble :
- Dalam ovenproof dish, masukkan skit sos tomato
- Lay lasagna sheet sampai cover dish tu, tuangkan sos tomato, sos bechamel dan cheese, lapiskan berselang-seli dengan lasagna sheet. Last layer (yang atas sekali) cover dengan lasagna sheet dan bechamel sos serta cheese. Letak skit butter di atas dan bakar 180 C untuk 30 minit.
No comments:
Post a Comment