Friday, November 17, 2006
Yee Mee Oooooohhh Babyyy
This is easy to cook, quick and paling penting sedap !
1-2 ketul Yee Mee
Udang
2 biji bawang putih
1 biji bawang merah
3-4 cili api di ketuk(terpulang, nak pedas boleh bubuh banyak)
600 ml air (or chicken stock)
1 kiub ayam (ommit if using chicken stock)
1/2 biji telur di pukul sedikit
1 cmb tepung jagung (ikut kepekatan, saya tak suka pekat sgt so 1 tbsp is enough)
Sayur :- sawi, carrot (terpulang pada kesukaan anda)
a) Tumbuk bawang putih dan bawang merah.
b) Tumis bahan2 tumbuk dan masukkan cili api yang di ketuk. Masukkan udang, masak sebentar.
c) Masukkan air, dan kiub ayam.
d) Masak sup hingga mendidih.
e) Masukkan telur dan kacau-kacau.
f) Akhir sekali masukkan tepung jagung.
g) Letak Yee Mee di dalam pinggan dan tuang sup yang panas atau jika anda suka boleh juga di masukkan yee mee akhir sekali dan masak bersama sehingga lembut.
Ok selamat mencuba ! Ni kalau demam atau tak de selera makan cuba masak ni pasti selera.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment